Visszafogott hadgyakorlatok a megbékélés jegyében

A Key Resolve és a Foal Eagle (Tokszuri) a múlté, helyettük jön a Tongmeng (Szövetség) hadgyakorlat. A két program évekig alapjaiban határozta meg az Egyesült Államok és a Koreai Köztársaság kapcsolatát. Mi lesz utána?

A hadgyakorlatok, amelyek egy esetleges észak-koreai támadás elhárítására jöttek létre 1976-ra datálhatóak vissza, jelen formájukban 2001 óta rendezték meg őket. Észak-Korea számos alkalommal kritizálta a két programot, amelyek a KNDK kormánya szerint az állam megdöntésére irányulnak.

Via RFA

Megfigyelhető egyfajta összefüggés a hadgyakorlatok megrendezése és a KNDK párbeszédre való nyitottsága között. Akadtak időszakok, így például az 1990-es évek közepén is, amikor a hadgyakorlatokat takarékon tartották, remélve, hogy Észak-Korea magatartását pozitív irányba tudják befolyásolni vele. Azonban általában a tárgyalások megrekedtek, észak-koreai részről pedig valami impulzus (atom-, rakétakísérlet) érkezett, amelyre válaszul újból teljes erővel rendezhették meg az eseményeket.

Ennek a gyakorlatnak szakadt vége tavaly, amikor a KNDK moratóriumot jelentett be az atom- és rakétatesztekre, Donald Trump amerikai elnök pedig cserébe megígérte, hogy országa felhagy az Észak-Koreát frusztráló „háborús játékokkal”. A dél-koreai védelmi erők aggodalmukat fejezték ki a döntés miatt, azonban egyértelmű volt, hogy a nagyszabású hadgyakorlatok hivatalos megszüntetése a második csúcstalálkozó eredményén fog múlni. Bár egyezség nem köttetett Hanoiban, Kim Dzsong Ün és Trump egyaránt konstruktívnak jellemezte a megbeszélést, és egyaránt bizakodóak a denuklearizációt illetően, még akkor is, ha látszólag nem feltétlen mutatkozik reális esély rá. Nem véletlen tehát, sőt, mintegy üzenet értékű, hogy a Key Resolve és a Foal Eagle egy visszafogottabb, kilenc napos hadgyakorlat, a Tongmeng („Szövetség”) képében él tovább.

A döntés többnyire pozitív reakciókat váltott ki. Lu Kang, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy országa „nagyra értékeli” a két nagyszabású hadgyakorlat berekesztését. A szóvivő hangsúlyozta: a döntés hozzájárulhat a bizalomépítéshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük