Az észak-koreaiak pozitívan vélekednek Mun elnökről

Mun Dzse In elnök tavaly szeptemberi, Phenjanban tett látogatása után is még mindig pozitív az észak-koreai lakosság körében Mun elnök és Dél-Korea megítélése, az északi hatóságok pedig máig törik a fejüket, hogy mit kezdjenek a helyzettel. Időközben eltelt egy év, az észak-déli viszonyban patthelyzet állt be, de az északi lakosok még mindig visszatekintgetnek az akkori közhangulatra.

A DailyNK nemrégiben kapcsolatba lépett a phenjani forrásaival, hogy kiderítsék, hogyan változott a lakosság Dél-Koreával kapcsolatos véleménye a szeptember 19-i közös nyilatkozat egy éves évfordulójára. A források szerint Mun Dzse In elnök látogatása után pozitívan változott az északiak véleménye Dél-Koreával és a dél-koreai vezetéssel kapcsolatban, ezért az északi hatóságok figyelmüket a lakosság esetleges „ideológiai lazulására” és „rendszertől való eltávolodására” összpontosítják.

Mun elnök a látogatása során 90 fokban meghajolva üdvözölte az éljenző phenjani tömeget. Sok embert lenyűgözött, hogy „egy ország vezetője ilyen mély meghajlással köszön”, és a forrásuk szerint még most is hallani ezzel kapcsolatos reakciókat, a piacon akadnak, akik halkan sutyorognak róla.

Elmondása szerint ez nem csak a köznép reakciója, de a hivatalnokok és tisztségviselők között is akadnak, akiket megindított Mun beszéde, és volt aki még Kim Dzsong Ünt és Mun Dzseint is összehasonlította egymással.

Mun elnök, mikor tavaly szeptemberben látogatott Phenjanba a csúcstalálkozóra, 7 perces beszédet tartott 150 ezer ember előtt a Rüngna-szigeti(능라도) Május Elseje Stadionban.

A nagy tapsot és éljenzést kiváltó beszédében a következőket mondta a tömegnek: „5000 évet együtt éltünk, és 70-et külön. Azért állok ma itt, hogy felajánljam Önöknek a béke nagy képét, eltörölve így a 70 év ellenségeskedését, és hogy újra egyek legyünk.”

A legtöbben pozitívan vesznek tudomást Dél-Koreáról és vezetőiről, de nem lehet nyíltan találgatásokba bocsátkozni a „legfőbb vezetőről” vagy véleményt nyilvánítani Dél-Koreáról, mert a rendszer nem teszi lehetővé a vélemények és politikai nézetek kifejtését. Más szóval, a legtöbb észak-koreai nem fog véleményt nyilvánítani Munról, vagy Dél-Koreáról, mert megvádolhatják hazaárulással, vagy felforgatással.

Ezzel kapcsolatban azt is elmondta a forrásuk, hogy volt egy 40-es férfi, akit a köszöntőkampányba mozgósítottak, ő azt mondta, hogy a déli elnök elég idősnek néz ki, mégis meghajolt előttük, ebből is látszik, hogy ember. Szerinte Kim Dzsong Ün ennek teljesen az ellentéte. Ezt jelentették a központnak, és nagyon gyorsan baj lett belőle, a férfit családjával együtt koncentrációs táborba zárták.

Forrás: DailyNK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük