„Egy belvárosi séta alatt is nagyon sok pozitív töltetet lehet szerezni” – interjú Novothny Soma futballistával

Novothny Soma 25 éves, jelenleg a Busan IPark labdarúgója. Korábban Olaszországban is megfordult, az Újpest csapatában pedig egy szezon során 17 gólt is szerzett. Március óta Dél-Koreában játszik.

https://www.facebook.com/bsipark/videos/vb.296814780336744/2862271870579221/?type=2&theater

Eltelt néhány hónap a váltás óta. Nagy visszhangot váltott ki, ezt Te is elmondtad interjúkban. Csendesültek a kedélyek?

Persze, ahogy mondani szokás: minden csoda három napig tart. Természetesen kaptam „gyönyörűen kedves” üzeneteket 3-4 napig, de aztán elcsendesült minden körülöttem.

Sokszor egy futballista esetében csak a teljesítményről esik szó. A játékos mögött azonban ott bújik egy ember, akinek kis túlzással néhány nap alatt egy teljesen új környezethez kell szoknia. Milyen az élet Dél-Koreában, sikerült-e gyorsan alkalmazkodni?

Körülbelül egy és fél-két hónap kellett ahhoz, hogy a magánéletben és a futballban is minden összeálljon. Azóta viszont minden rendben, jönnek a gólok, a sikeres mérkőzések, és Rellával – a menyasszonyommal –  is nagyon jól érezzük magunkat.

Mit szeretsz legjobban a távol-keleti országban?

Az emberek hozzáállását az embertársaikhoz. Mindenki nagyon baratságos, kedves és iszonyatosan tisztelettudó. Nagyon sok pozitív töltetet lehet szerezni akár csak egy belvárosi séta alatt is.

Mi a legfurcsább, eddig megszokhatatlan jelenség Dél-Koreában?

Számomra a legfurcsább és legrosszabb , hogy – szinte tényleg – mindent csipősen esznek. Ehhez nem igazán tudok hozzászokni, és akármennyire is probálom kerülni, nem könnyű.

Nyilván összetett kérdés, de alapjáraton melyek a főbb különbségek egy magyar és egy dél-koreai csapatban való futballozás között?

Fizikai munka és futás. Érdekes, hogy saját elmondásuk szerint taktikailag nem olyan erősek a csapatok, ezt pedig futással és fizikummal igyekeznek pótolni.

A Gwangju magabiztosan vezeti a bajnokságot, de a Busan feljutása reális kimenetel. Elképzelhető-e, hogy a következő idényt is Dél-Koreában folytatod?

Természetesen minden elképzelhető, de egyelőre szeretnék erre a szezonra koncentrálni száz százalékosan, aztán majd decemberben meglátjuk, hogyan tovább.

Köszönjük a válaszokat Novothny Somának. Pályafutásához további sok sikert kívánunk!

(A fotó és videó a Busan IPARK FC tulajdonát képezi)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük