Közös koreai olimpia? Tárgyalnak róla!

Pénteken az észak- és dél-koreai felek bejelentették, hogy a jövő év elején tárgyalásokat fognak folytatni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) képviselőivel egy esetleges közös olimpiai pályázat kapcsán.

A két Korea a legutóbbi keszongi tárgyaláson egyezett meg a közös szervezést illetően, a jelenlegi tervek szerint pedig a 2032-es nyári olimpiát szeretnék egy közös ünnep keretein belül megrendezni. A jövő év elejére tervezett svájci találkozón mindkét Korea sportminisztere, illetve Thomas Bach, a NOB elnöke is jelen lesz. Thomas Bach már korábban is üdvözölte a két Korea döntését, így a tárgyalások pozitív kiindulópontja garantált.

További előrelépés, hogy a Japánban megrendezésre kerülő 2020-as nyári olimpián a két Korea egy zászló alatti bevonulást tervez, illetve közös csapatok kialakítását célozza meg mind olimpiai, mind paralimpiai versenyszámok kapcsán.

Dél-Korea már rendelkezik tapasztalattal olimpiai játékok rendezése kapcsán, ugyanis 1988-ban a szöuli nyári olimpia, 2018-ban pedig a Phjongcshang és környéki téli olimpia házigazdája volt.

Forrás: Yonhap News Agency

Kövesd a Facebook oldalunkat is: kattints ide!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük