Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki

Ma, augusztus 6-án, kedden újabb rövid hatótávú rakétákat (KN-23) lőttek fel, melyek a Keleti/Japán-tengerbe csapódtak.

This imaged from footage aired by North Korea's Korean Central Television on July 26, 2019, shows a short-range missile being fired from a transporter erector launcher on the Hodo Peninsula near the North's eastern coastal town of Wonsan the previous day. (For Use Only in the Republic of Korea. No Redistribution) (Yonhap)
A Koreai Központi Televízió által 2019. július 26 -án közreadott kép, amelyen egy rövidhatótávú rakétát indítanak TEL (transporter-erector-launcher) járművel a Hodo-félszigetről. Via Yonhap.


A két rakétát az ország délnyugati részéből, Dél-Hvanghe tartományból lőtték ki. (황해남도, Hwanghae-namdo)

Majd rövidesen a sikeres indítások után kiadott közleményben Észak-Korea az éppen zajló, minden évben megrendezésre kerülő közös amerikai – dél-koreai hadgyakorlat ellen emelte fel a szavát. A közleményben azzal vádolta a két felet, hogy „kifelé nyitottak és beszédesek, de mihelyt hátradőlnek, a kardjukat élesítik”, ezért Észak-Korea „új utat” is kereshet. A Dél-Koreába bevitt amerikai lopakodó vadászgépek ellen is tiltakozott. A rakétateszteket így Észak a saját védelmi képességei növelésének tekinti.

A rakétákat 5:24-kor és 5:36-kor lőtték fel a délnyugati Kvail megyéből (과일군, Kwail-gun). Mindkettő 450 km-t repült a félsziget felett, majd a tengerbe csapódott. A röppálya maximális magassága 37 km volt, csúcssebessége nagyjából 6,9 Mach, ami körülbelül 8500 km/h-nak felel meg. A K-23 hatótávja 690 km. Becslések szerint 500 kg töltetet képes 430 km-re hordani, vagy csökkentett tömeggel 690km-re. Hossza 7,5 méter, és járműről indítható, ami jelentősen megnöveli az alkalmazhatóságát és veszélyességét.

Először a dél-koreai Védelmi Minisztérium képviselője úgy értékelte az esetet, hogy megsérti a Korea-közi katonai egyezményt, de később a nap folyamán egy nemzetbiztonsági tanácsadó a parlamentnek elmondta, hogy nem ütközik a tavaly szeptemberben megkötött szerződéssel.

Tokióban Iwaya Takeshi ( 岩屋 毅 ) védelmi miniszter a korábbi tesztek kapcsán közölte, hogy azok súlyos fenyegetést jelentenek Japánra nézve.

A közelmúlt rakétatesztjei közül a legkorábbi július 25-én volt, amikor 2 új típusú ballisztikus rakétát teszteltek, majd indítottak még rakétákat július 31-én és augusztus 2-án. Dél-koreai és amerikai tisztviselők szerint ezek a szokásos KN-23-as rakétatesztek voltak, azonban az északi fél szerint új típusú, rakéta-sorozatvető rendszer tesztjei voltak.

Ami különleges a legújabb, mai indításban, az az, hogy a rakéták az ország délnyugati részéből indítva átrepültek a Koreai-félsziget fölött, míg a korábbiakat a keleti partról indították. A Kyungnam Egyetem Távol-keleti Intézetének szakértője szerint azért hozták nyugatabbra, hogy finomhangolhassák a hatótávját és repülési magasságát.

Forrás: Yonhap News

One thought on “Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük