Vietnámi háborús halottak újratemetése

Észak-Korea a vietnámi kommunisták oldalán vett részt 1973-ig a katonai összecsapásban, amelyet – mivel Dél-Korea eközben a dél-vietnámi államot segítette – tekinthetünk a koreai háború utójátékának is.

A Csoszon Sinbo (Choson Sinbo) közlése szerint Kim Dzsong Ün vietnámi látogatása révén huszonhét, a vietnámi háborúban elesett észak-koreai katona maradványait juttatták haza, majd a 2013-ban, a koreai háború lezárásának 60. évfordulója alkalmából alapított Szülőföld-felszabadító háborúban résztvevő vértanúk temetőjében (조국해방전쟁참전열사묘) helyezték őket örök nyugalomra. Korábban 2002 szeptemberében történt hasonló eset, akkor tizennégy hősi halottat temettek el Phenjanban.

128238_70641_5859
A Szülőföld-felszabadító háborúban résztvevő hazaszeretők temetője. (Via Choson Sinbo)

Az újság méltatta továbbá az észak-koreai–vietnámi baráti kapcsolatokat, illetve, hogy 55 év után először ismét észak-koreai vezető járt a délkelet-ázsiai országban. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság és a Vietnámi Demokratikus Köztársaság 1950. január 31-én vette fel egymással a diplomáciai kapcsolatot.

Ho Si Minh (Hồ Chí Minh) vietnámi vezető 1957 júliusában látogatott el Észak-Koreába, ahol találkozott Kim Ir Szennel, és akit meginvitált hazájába. Az észak-koreai elnök 1958. november végén ötnapos látogatást tett Vietnámban. Észak-Korea és Vietnám 1966 szeptemberében kötött megállapodást a KNDK részvételéről, az erről szóló egyezményt Cshve Gang (Ch’oe Kang) és Văn Tiến Dũng vezérkari főnökök írták alá. Összesen körülbelül 87 észak-koreai pilóta vett részt a vietnámi háborúban.

Források: Csoszon Sinbo, Tongil News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük