„Mindketten meghalunk, ha édesapám nem kap menedékjogot” – mondja a katolikussá vált iráni fiú

Egy 16 éves iráni fiú barátaival és egyik tanárával tüntetett a dél-koreai Igazságügyi Minisztérium előtt, azt kérve a hatóságoktól, hogy adjanak menedékjogot édesapjának. Amennyiben ez nem történik meg, szerinte mindkettőjük élete veszélyben forog.

Az iráni fiú 2010-ben, hét évesen érkezett Dél-Koreába, édesapja pedig a saját vállalkozását működtette. A fiú a barátait követve elkezdett katolikus templomba járni:

„Nagyon fiatal voltam, és majdnem minden héten követtem a barátaimat a templomba. (…) Elmondtam a nagynénémnek, hogy templomba járok. Elkezdett átkozódni, és azt mondta, soha többé ne hívjam fel. Később tudtam meg, hogy az iszlámot elhagyókat Iránban köpönyegforgatónak tekintik, ami miatt halálbüntetés jár.”

Mivel édesapja is áttért a katolicizmusra, az Iránba való visszatérés rendkívül veszélyes lehet. Három évvel ezelőtt mindketten menedékkérelmet nyújtottak be, azonban akkor ezeket elutasították. Tavaly októberben a fiú megkapta a menedékjogot, miután barátai, illetve általános iskolás tanára is közbenjárt érte. Édesapja most újra próbálkozik:

„Az édesapám 1988-ban érkezett Koreába, de még mindig nem beszél folyékonyan koreaiul. Hiszem azonban, hogy az interjún jól fog szerepelni, hisz nagyon okos. Amennyiben újra elbukik, visszaküldik Iránba, én pedig egyedül fogok itt maradni. Ez azt jelenti, hogy mindketten meghalunk. Az álmom az, hogy vele élhessek Koreában.”

A Korea Times számára az édesapa egy levélben elmondta, sokat készült az interjúra, és reménykedik a pozitív bírálatban. Azt is hozzátette, hogy nehéz időszakon mennek keresztül, de mindez semmiség, ha biztonságban együtt maradhat fiával az országban.

A döntést leghamarabb két hét múlva hozzák meg az illetékesek az ügyben.

(Korea Times)

Fotó: hani.co.kr

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük