Dél-Korea és a Huawei – egy veszélyes együttműködés?

Az Amerikai Egyesült Államok részéről érkező hangos figyelmeztetések ellenére a dél-koreai 5G mobilhálózatok Huawei technológiával indultak el. Nagyung Lee kutató szerint ez rendkívül veszélyes.

A dél-koreai LG Uplus április 3-án indította el az ötödik generációs kereskedelmi mobil szolgáltatást, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette a koreaiakat a Huawei okozta esetleges biztonsági veszélyekre. A javaslatot Szöulban figyelmen kívül hagyták, ez pedig akár negatívan is befolyásolhatja az amerikai–dél-koreai kapcsolatokat.

A mobil szolgáltatásokkal kapcsolatos konfliktusok az Egyesült Államok és Dél-Korea között nem új keletűek. Már 2013-ban gond adódott abból, hogy az LG Uplus a Huawei által biztosított felszereléseket használta különböző szolgáltatásaihoz. Washingtonban úgy vélték, a szöuli Yongsan kerületben található amerikai helyőrséget esetleges kémkedés érheti ennek következtében. Az LG Uplus ekkor biztosította az amerikai felet a teljes biztonságról, azonban az aggályok nőttek – különösen az 5G mobilhálózat bevezetése után. Nemzetbiztonsági információk szerint a Huawei különböző backdoor kártékony számítógépes programok alkalmazása által szerez illetéktelenül hozzáférést  adatokhoz. A Huawei tagadta a vádat, az LG Uplus pedig újra csak megerősítette, hogy a hálózat minden biztonsági előírásnak megfelel.

Dél-Korea helyzete azért is kényes, mert Kína lényeges regionális partner az ország számára, az elmúlt időszakban pedig már így is több konfliktus – például a THAAD rakétavédelmi rendszer ügye – nehezítette az együttműködést. You Young-min dél-koreai tudományos és technológiai miniszter pálfordulása is alátámasztja ezen félelmeket: míg a tavalyi év első hónapjában azt kérte, hogy a dél-koreai szolgáltatók igyekezzenek belföldi technológiát felhasználni, addig júliusban már kijelentette, hogy Dél-Korea nem kíván a Huawei biztonsági aggályairól beszélni, ugyanis abból vita alakulhat ki a két ország között.

Számos kérdés felmerül a dél-koreai kiberbiztonsági stratégiát illetően: míg a technológiai vívmányok megsüvegelendőek, addig a védelmi metódusok kevésbé mutatkoznak előrehaladottaknak. Gyakran az sem tiszta, kinek a felelőssége a megfelelő védelem biztosítása. Amennyiben nem alakul ki egy átfogó kiberbiztonsági stratégia, a támadások száma jelentősen megnőhet – az 5G mobilhálózatokat illetően, illetve azoktól függetlenül is.

(The Diplomat)

Fotó: Reuters

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük