Mit üzen a nemrég végrehajtott észak-koreai rakétakilövés?

Észak-Korea 2017 vége óta egyetlen rakétát sem lőtt ki, egészen tegnapelőttig. Kim Dzsong Ün 2018. április 21-i nyilatkozata nyomán eddig úgy volt, hogy vége a rakétakísérletek korának. Azonban május 4-én felröppent egy rakéta, és lerombolta az illúziókat. Felmerülhet bennünk a kérdés: mégis mi történt?

A hanoi csúcstalálkozó óta látszólag megrekedtek az észak-koreai–amerikai tárgyalások. Azóta a két állam közti diplomáciai momentum eltűnt. Még ha teljeskörű Amerika-ellenes propaganda (egyelőre) nem is tért vissza, Csve Szon Hi (Choe Seon Hui; 최선희) észak-koreai külügyminiszter-helyettes az utóbbi időkben havonta kritizálja az amerikai felet a tárgyaláshoz való hozzáállása miatt. Esetenként személy szerint Mike Pompeót, amerikai kollégáját feddi meg, esetenként az évtizedes ellenségeskedés felé hajló hangnemben szól, és az Egyesült Államok „arroganciáját” támadja.

kju
Via Choson Sinbo/KCNA

 

Április közepén Észak-Korea egy bizonyos új típusú taktikai fegyvert, május 4-én pedig egy rövid távolságú rakétát tesztelt. Ahhoz, hogy megértsük, mi lehetett a célja a kísérletnek, fontos, hogy teljes egészében vizsgáljuk a nemzetközi politikát. Mike Pompeo május elsején a Fox Business egyik műsorában úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok készen áll akár egy katonai beavatkozásra is Venezuelában, egy olyan országban, ahol éppen lassan megdőlni látszik egy szocialista kormány. Ez akár egy üzenetként is értelmezhető Észak-Korea számára: vagy megpróbálkoznak tárgyalások útján leszerelni és hatástalanítani az észak-koreai atomfegyvereket, vagy az Egyesült Államok alternatív megoldások után néz, és akár egy háborút is megkockáztatna. Tény, hogy Venezuela nem rendelkezik atomfegyverekkel, így nem feltétlen számít egy súlycsoportnak Észak-Koreával, ugyanakkor John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közlése, miszerint „ez a mi féltekénk” akarva-akaratlanul az évtizedes észak-koreai propaganda malmára hajtja a vizet, és csak tovább táplálja az amerikaiakról kialakított rémképet.

Donald Trump, aki egy nappal a rakétakilövés előtt Vlagyimir Putyinnal egyeztetett telefonon éppen Észak-Koreát illetően, Twitteren bizakodó nyilatkozattal reagált a rakétakilövésre, reményét fejezte ki, hogy Kim Dzsong Ün tisztában van Észak-Korea gazdasági potenciáljával, illetve, hogy Kim nem akarja megszegni ígéretét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük