Észak-Korea októberi mérlege

Hová halad Észak-Korea, és mi történt októberben?

Mik az érdekességei a KMP októberi tisztújításának?
Miért nyílt kozmetikai termékeket gyártó üzem Phenjanban?
Miért lett újra sláger a Nincs mit irigyelnünk a világtól c. dal?
Miért oktatnak Észak-Koreában emberi és alkotmányos jogi ismereteket?

1. Tisztújítás a Koreai Munkapártban

A Koreai Munkapárt 7. pártkongresszusának 2. plénuma alkalmából új, és régi-új arcok egyaránt jelentek meg a Koreai Munkapárt Központi Bizottság Politbürójában.

Központi tagnak választották az alábbi politikusokat:

  • Pak Kvangho / Pak Gwang-ho (박광호)
  • Pak Theszong / Pak Tae-seong (박태성)
  • The Dzsongszu / Tae Jong-su (태종수)
  • An Dzsongszu / An Jeong-su (안정수)
  • Ri Jongho / Ri Yong-ho (리용호)

Illetve jelölt tagnak választották az alábbiakat:

  • Cshve Hvi / Choi Hwi (최휘)
  • Pak Thedok / Pak Tae-deok (박태덕)
  • Kim Jodzsong / Kim Yeo-jeong (김여정)
  • Csong Gjongthek / Jeong Gyeong-taek (정경택)

Az igazi érdekességet Ri Jongho és Kim Jodzsong megválasztása jelentette.

Ri Jongho / Ri Yong-ho (Source: KCTV)Ri Jongho (sz. 1956) jelenleg külügyminiszter Észak-Koreában, és nemrég az ENSZ-ben tett felszólalásával vált különösen ismertté, amikor egy beszédében Donald Trumpot, az Egyesült Államok jelenlegi elnökét „President Evil”-nek, „Lying King”-nek, és „Commander-in-Grief”-nek nevezte. Evans Revere egykori amerikai diplomata szerint Ri-nek jó humorérzéke van, ami ritka tulajdonság egyáltalán diplomaták, nemhogy észak-koreai diplomaták terén. Ri Jongho egyébként Észak-Korea USA-ügyi tárgyalójának is tekinthető. Gary Samore, szintén amerikai diplomata szerint Ri egyáltalán nem úgy viselkedik, mint egy tipikus kommunista pártfunkcionárius.


Kim Jodzsong / Kim Yeo-jeong (Source: KCTV)Kim Jodzsong (sz. 1987), akire a dél-koreai sajtó a Koreai-félsziget legmagasabb pontja, a Pektu-hegy után Pektu Hercegnő (백두공주 Pektu gongdzsu / Baekdu Gongju) néven hivatkozik, és aki nem mellesleg Kim Dzsongün húga az elmúlt 3 évben gyorsan lépett előre a párt ranglétráján:
2014. november 28-án az Agitprop Osztály igazgatóhelyettese, 2015. július 24-től igazgatója lett. 2016. május 8-ától a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának tagja lett.

2. Kozmetikai üzem Phenjanban

Jellemző a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságra, hogy a fő politikai irányvonalat, a Dzsucse / Juche alapelvét követve mindent megpróbálnak maguk előállítani. Úgy tűnik, az újonnan elfogadott szankciók miatt az okostelefon- és tabletgyártás után a kozmetikumok terén is rákapcsoltak a dologra. A 29 200 négyzetméter alapterületű Phenjani Kozmetikumgyár Ünhaszu (은하수 Eunhasu; „tejút”) és Bomhjanggi (봄향기 Bomhyanggi; „tavaszi aroma”) márkájú illat- és szépészeti szerek gyártásával tervez betörni a piacra. A Koreai Központi Televízió adásában sugárzott blokk tanúsága szerint számos terméket gyártanak az újonnan épült üzemben, köztük dezodorokat, illetve bőr- és hajápolási termékeket is. Kim Dzsongün (Kim Jeong-eun) személyesen is felkereste a gyárat felesége, Ri Szoldzsu (Ri Seol-ju) és húga, Kim Jodzsong (Kim Yeo-jeong) társaságában.
3. Nincs mit irigyelnünk a világtól

A dal 1961-ben, Észak-Korea gazdasági aranykorában íródott, és jól reflektál az akkori életkörülményekre. Észak-koreai disszidensek visszaemlékezései szerint akkortájt nem szenvedtek hiányt semmiből, mindenük megvolt, ami szem és száj ingere lehetett. Kim Hjok (Kim Hyeok) zeneszerző munkája sokak számára ismerősen csenghet, mert sok észak-koreai propagandafilmben és videóban felbukkan. A Moranbong Band is feldolgozta.

Kéklik az égbolt, víg a kedvünk,
Zengj hát, harmonika hangja!
Az emberek összhangban élnek,
A szülőföldünk végtelenül jó hozzánk.
A mi édesapánk Kim Ir Szen tábornok,
Az otthonunk a Párt keble.
Mindannyian testvérek vagyunk,
Nincs mit irigyelnünk a világtól!

(saját ad verbum fordítás)

Évtizedekig nagy sláger volt, azonban az 1990-es évek második felében fakult a népszerűsége, érthető okokból. Az elmúlt 5 évben azonban nem csupán nosztalgiából kezdték el ismét népszerűsíteni, észak-koreai híresztelések szerint Kim Dzsongün jelenlegi észak-koreai vezető arra készül, hogy ismét eljuttassa Észak-Koreát az 1960-as évek jóléti állapotába. Ez az állítás összecseng Ri Jongho 2017 szeptemberében az ENSZ-ben prezentált beszédével, amelyben Ri azt fejtette ki, hogy Észak-Korea nagyszabású gazdaságélénkítést tervez az elkövetkezendő 5 évben végrehajtani. Többször is kihangsúlyozta a fenntartható fejlődést, mint irányvonalat.

4. Emberi jogokról oktatják a lakosságot Észak-Koreában


Újabban számos szervezet, és a szomszédsági közösségek (inminbanok) is tartanak oktatást a lakosság számára emberi jogi ismeretekből, így alkotmányos jogokból, és hivatalos ügyek intézéséből is. Ez az oktatás összhangban van egy szeptember 20-i ENSZ gyermekjogi konferenciával, amelyet Genfben tartottak, és Észak-Korea új erőfeszítéseivel az igazságszolgáltatás javításának terén. A DailyNK jelentése szerint az átlag észak-koreaiak nem mernek panaszt emelni, mert félnek a retorziókról, ha esetleg kiderül, hogy egy befolyásos emberre tettek panaszt.


Források: LA Times, Chosun.com, Yonhap News, DailyNK (1, 2)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük