Észak-Korea himnuszának változása és a változás jelentősége

Még év elején, február környékén megjelent az észak-koreai külügyminisztérium oldalán a himnusz egy új, módosított verziója.

1947-től 2024-ig változatlan volt, a címe Egukka (Aeguk-ga, 애국가 愛國歌, Hazafias dal) megegyezett a dél-koreai himnusszal, bár a szövegük eltért.
Egészen eddig mind a dél-, mind az észak-koreai himnusz tartalmazott egy két szóból álló kifejezést, mely megegyezett: ez pedig a szimbolikus jelentésű 삼천리 (szamcsholli, samch’ŏn-ri).

A kifejezés lefordítva azt jelenti, hogy „háromezer ri”. A ri régi egy kelet-ázsiai mértékegység, 1 koreai ri körülbelül 393 méternek felel meg. A „háromezer ri” kifejezés így a teljes Koreai félsziget nagyjából 1200 kilométeres hosszára utal, ezzel szimbolizálva a himnuszban az egységes koreai nemzetet.

Később, 2024. április 17-én egy lakópark átadásáról készített műsor keretében a KCTV, a Koreai Központi Televízió leadta a megváltozott szövegű himnuszt, az Egukkát, majd egy nappal később, április 18-án megint sugározták ugyanazt a műsort, de ezúttal már a himnusz címe sem Egukka volt, hanem egyszerűen csak „A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság himnusza”, „조선민주주의인민공화국 국가”

És hogy a „háromezer ri” helyére mi került? „이 세상”, magyarul „ez a világ” (i szeszang).
A teljes sor tehát most így hangzik lefordítva: „gyönyörű hazám e világon”; az eredeti „szép hazám e háromezer mérföldön” helyett.

A fenti változtatás nem tűnik soknak, azonban szorosan illeszkedik azon aggasztó tendenciába, mi szerint Kim Dzsong Ün és az észak-koreai vezetés teljesen lemondott egy majdani, jövőbeni nemzeti újraegyesülésnek a lehetőségéről is, és fenn kívánják tartani a nemzet kettéosztottságát.

Ez a tendencia még 2023 decemberében kezdődött, amikor is Kim Dzsong Ün nyíltan „ellenség”-nek nevezte Dél-Koreát, majd 2024 januárjában a Legfelsőbb Népi Gyűlés (a KNDK parlamentje) előtt tartott beszédében az Alkotmány újabb módosítását javasolta, és felvetette, hogy az Alkotmány szövegéből az újraegyesítésre, és a két ország közötti együttműködésre tett mindenféle utalást el kell távolítani.

Még ebben a hónapban elbontották Phjongjang talán legikonikusabb, 30 méter magas emlékművét, az Újraegyesítés ívét.

Az emlékmű látképe 2014-ben. Készítette Bjørn Christian Tørrissen. Via Wikipedia.

Az Alkotmányt azonban még nem módosították, jelen cikk írásának idején az észak-koreai Alkotmány 171-es cikkelye még mindig Egukka-ként hivatkozik a himnuszra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük