„A megújulás velem kezdődik” – lemondott az ellenzék frakcióvezetője

Két hónappal az elnökválasztás előtt Kim Gi Hjon, a Polgári Erő frakcióvezetője bejelentette, hogy lemond.

Kim Gi Hjon (김기현), a jobboldali Polgári Erő (국민의힘) frakcióvezetője 2022. január 3-án bejelentette, hogy lemond a frakcióvezetői és a választási bizottságban betöltött tisztségeiről. Ezenkívül az irányelv-alkotói bizottság elnökségéről is távozik.

„Nem hibáztatok mást, úgy gondolom, ez az én hibám és úgy döntöttem, a megújulás velem, a frakcióvezetővel kezdődik. Velem kezdődve, elsőként lemondok a közös választási bizottság elnöki és a frakcióvezetői tisztségről.” – jelentette ki Kim.

국민의힘 김기현 원내대표
Kim Gi Hjon (Nemzetgyűlés tudósítói csoport / Yonhap News)

„Szilárdan az elménkbe kell vésnünk a gondolatot, hogy mindnyájunknak megújulva, szerényen és alázattal kell megalapoznia az újrakezdés elhatározását.” – tette hozzá.

Korábban Kim frakcióvezető már felvetette a párt vezetőségi tisztségéről való lemondását egy Facebook posztban is, ekkor úgy fogalmazott, hogy „a jelenlegi helyzetünket illetően a pártvezetőségnek a legnagyobb felelősséget kell vállalnia. (…) Mi, a Polgári Erő nem fordulhatunk el a kormányváltást óhajtó polgárok szavától”. Kim frakcióvezető hangsúlyozta, hogy „legalább most vigyünk véghez egy drasztikus és kivételes személyzeti megújulást és többé nem szabad a megosztottság látszatát keltenünk”.

Felmerült, hogy Kim Gi Hjon mellett más politikusok, többek közt Kim Do Üp (김도읍) irányelv-alkotói bizottsági elnök és a frakcióvezetés más tagjai is le fognak mondani. A frakcióvezetőség Kim Dzsong In (김종인), a Központi Választási Bizottság elnöke által közreadott, a választási bizottság teljes átszervezésére irányuló akcióterv ismeretében dönthetett a személyzeti megújítás mellett.

Egy pártbéli forrás úgy nyilatkozott, hogy „Kim bizottsági elnök a választási bizottság teljeskörű megújításáról beszél, az viszont vita tárgyát képezi, hogy a párt vezetősége tétlen marad-e”.

A ma délutáni ülésen a választási bizottság átszervezése és egyéb válságkezelési ellenintézkedések kerülhetnek megvitatásra. Emellett felmerült, hogy I Dzsun Szok (이준석) ellenzéki képviselő ügyét is vitára bocsátják, I Dzsun Szok ugyanis Jun Szog Jolt (윤석열), a saját pártja elnökjelöltjét kritizálta nyilvánosan. Ezért korábban a nemrégiben megválasztott tagok közül néhányan I Dzsun Szok lemondását követelték. Ők ketten jelezték távolmaradásukat a mai üléstől.

A soron következő dél-koreai elnökválasztást 65 nap múlva, 2022. március 9-én tartják.

Via Yonhap News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük