Norvégia Dél-Koreától vásárol haditechnikai eszközöket

Egyre nagyobb teret hódít a dél-koreai hadiipar.

A norvég Teknisk Ukeblad cikke szerint ha Dél-Korea nyeri a tendert, akkor lecserélésre kerülhetnek a norvég hadsereg elöregedett Leopard 2A4-es harcjárművei. A Hyundai Rotem arra használta a lehetőséget, hogy bemutassa, hogy nézne ki a K2 Fekete Párduc norvég színekben.

Forrás: Hyundai Rotem via TU.

Ez a harckocsi az október 19-én kezdődött, Seoul Adex nevű hadiipari kiállításon került bemutatásra.

Nem sok idő maradt az ajánlatok benyújtására, ahol a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) és azok Leopard 2A7-esei ellen szállnának versenybe.

Aktív védelem

Az Adexen nagy norvég delegáció jelent meg a norvég hadiipar és a Védelmi Minisztérium képviselőiből. A tankok mellett sok másról is szó esett, például a hatalmas újravásárlási kötelezettségekről, melyek 3,8 milliárd norvég koronát érnek.

Ez a korábbi norvég beszerzésekhez kapcsolódik, amikor a Hanhwa Defense-től vásároltak K9 Vidar tüzérséget és a Daewoo hajógyártótól egy logisztikai hajót, a KNM Maudot.

Az Adexet minden évben a fővárostól délre lévő repülőtéren tartják. Azonban 4 hónap múlva azok a katonák is láthatják közelről akcióban, akik nem jártak Szöulban. Ez azon két tank egyike, amelyeket a Hyundai Rotem hamarosan Norvégiába küld, hogy ott részt vegyenek a februári téli teszteken.

Nagyjából készen áll a K2NO konfiguráció, legalábbis külsőleg. Egyebek közt a tetőn látható egy Kongsberg távirányítású fegyverállomás (RCWS), az izraeli Rafael Trophy típusú aktív védelmi rendszere (APS) is helyet kapott, de túl korai megmondani, hogy Norvégia végül rendel-e majd ezekből. Ezen kívül javítottak az alacsony hőmérsékleti működésen és további fűtőberendezés került bele, megnövelt túlélő képesség, megnövelt csapásmérő képesség programozható lőszerrel (Nammo), beszerelt hálózati alapú harctéri irányító rendszer (Kongsberg), nanodrónokkal (Flir) megnövelt felderítő és megfigyelő képesség, havas területeken csökkentett felderíthetőség a mobil álcázórendszerrel.

Tárgyalások

A jövő évi állami költségvetésben a P9360-as projektre előirányzott költségkeret adóval, bevezetési költségekkel és előre nem látható költségekkel együtt 19,3 milliárd norvég koronát tesz ki.

Az ajánlatok novemberben érkeznek majd be, a tárgyalások a második negyedévben zajlanak és a harmadik negyedévben szükség szerint frissítik a pályázatokat, majd a tényleges szerződés 2022 decemberében jöhet létre.

Egyszerre zajlanak a tárgyalások a németekkel és a koreaiakkal is, hogy létrejöjjön egy kormányközi megállapodás a logisztikai együttműködés, a műveleti katonai együttműködés, a hatósági együttműködés kérdésében, és hogy a beszállító ország is megnyissa piacát a norvég fegyverrendszerek és eszközök előtt, illetve a norvég ipari cégek és a beszállító ország cégei közötti együttműködésről.

Gyártás Norvégiában

A Hyundai Rotem az első részletnyi tankot Dél-Koreában tervezi gyártani, és 2025-től szállítanák le. A cég szerint a második részlet pedig 2027-től Norvégiában lenne gyártva. Ez azt jelenti, hogy az alváz, a test és a lövegtorony gyártása és a végső összeszerelés 3 norvég gyárban történne; míg a többi alkatrész, mint például a hajtáslánc, ágyúk, optikák, automata töltőberendezés és a hidropneumatikus felfüggesztés Dél-Koreából érkezne.

A norvég hadsereg jelenlegi harcjárművei 1983-1985 közt készültek és 2001-ben vásárolták használtan Hollandiától. Ezekre cserélték le a Leopard 1-et, amit Norvégia 1968-ban vett.

Mostanra már közel járnak a szolgálati és műszaki idejük végéhez. Sokat már átalakítottak támogató egységgé, vagy szétbontották alkatrésznek. Az új tankok megérkezéséig, hogy megmaradjon a kapacitás, meghosszabbították az élettartamukat létfontosságú komponensek és pótalkatrészek beszerzésével.

A K2 Black Pantherről:

Gyártó: Hyundai Rotem
Harci tömeg: 56-58 tonna (konfigurációtól függ)
Méret (hossz / szélesség / magasság méterben): 10.8 / 3.6 / 2.4
Motor: MTU/Doosan 12 hengeres, dízel 1100 kW, 1500 lóerő
Teljesítmény / tömeg arány: 26,8 hp / t
Csúcssebesség: 70 / 50 km/h (úton / terepen)
Hatótáv: 450 km úton
Gyorsulás (0-32 km/h): 9 sec
Hasmagasság: 15-55 cm
Emelkedés lejtőn: 60/30 %
Árokszélesség: 2,74 m
Függőleges akadály: 1 m
Max. vízmélység: 4,1 m (16 perces felkészüléssel)
Legénység: 3 (parancsnok, vezető, lövegkezelő)
Felszerelés: simacsövű 120mm-s L/50 ágyú, automata töltőberendezés, 40 db lőszer, plusz 12,7 és 7,62 mm-s géppuskák
Védelem: kompozit páncél, reaktív páncél (ERA) és aktív védelem (APS), softkill és hardkill képesség

Forrás: Teknisk Ukeblad

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük