Kim Jo Dzsong lesz Kim Dzsong Ün utódja?

Kim Dzsong Ün legutóbb szívműtéten esett át, és a jelentések szerint állapota súlyos. A jövővel kapcsolatos spekulációk pedig Kim 31 éves húgához vezetnek minket. Lehetséges forgatókönyv, cum grano salis.

Kim Jo Dzsong (김여정) pontos születési éve ismeretlen, egyes források eltérően 1987-et, 1988-at vagy 1989-et határozzák meg, de jelen cikkben, illetve a Koreanista többi publikációjában az egyszerűség kedvéért 1988-at kezeljük Kim Jo Dzsong születési éveként. Amennyiben ez igaz, Kim 1988. szeptember 26-én született Kim Dzsong Il (김정일) és Ko Jong Hi legfiatalabb gyermekeként. Nem szolgál újdonságként, hogy Észak-Korea a testvéreihez és apjához hasonlóan a születési dátumával és fiatalkorával kapcsolatban rendkívül titoktartó, azonban azt tudni lehet róla, hogy 1996 tavasza és 2000 vége közt Kim Dzsong Ünnel Svájcban tanult, Kim Jong Szun (김영순) álnéven. 2002-től kezdve Kim Dzsong Il szívesen újságolta külföldi látogatásai során, hogy 14 éves lánya komoly érdeklődést mutat a politika iránt és a politikai pályafutás felé tekint.

Jo Dzsong pályafutása végül 2014 novemberében kezdődött meg, amikor a Propaganda és Agitációs Osztály (선전선동부) vezetőhelyettese lett, ami egy miniszterhelyettesi szintű kinevezéssel egyenértékű. A karrier elindulása feltehetőleg nem volt teljes mértékben betervezett, spekulációk szerint 2014 októberében gyengélkedő bátyja, Kim Dzsong Ün feladatköreit átmenetileg átvállalva vezette a KNDK-t. 2014-től fő feladatköre a bátyja köré kiépülő személyi kultusz ápolása lehetett, fokozatosan egyre és egyre több eseményen jelent meg a vezető társaságában. 2018-ban új szintre lépett, mikor Kim Jong Nam (김영남) az észak-koreai Legfelsőbb Népi Gyűlés Prezídiumának elnöke társaságában az észak-koreai delegáció tagjaként ellátogatott a dél-koreai téli olimpiai játékok megnyitójára, ettől a pillanattól kezdve pedig megfigyelhető, hogy fivére nélkül is önálló állami méltóságként viselkedett. Jelen volt és nagy valószínűséggel szervezőként is fontos szerepet játszott a 2018-as Korea-közi csúcstalálkozókon is, jelenleg pedig a Koreai Munkapárt Vezetési és Szervezési Osztályának (조선로동당 조직지도부) egyik első vezetőhelyetteseként van hivatalban, ezzel a néhai Pak Den Áj (박정애, mai átírással Pak Csong E) és a jelenlegi külügyminiszter-helyettes Cshve Szon Hi (최선희) után időrendben a harmadik legbefolyásosabb nő az észak-koreai politikában.

kyjmjy
Kim Jo Dzsong osztályvezető-helyettes Mun dél-koreai elnök társaságában. Via KCNA

2020 elejétől egyre aktívabb szerepet vállal a politikában, márciusban két közleménye is megjelent az észak-koreai sajtóban, előbbiben Dél-Koreát bírálta amiért az kritikával illette az észak-koreai hadgyakorlatot, utóbbiban Donald Trumpot dicsérte, amiért bátyjának levelet küldött a koronavírus kapcsán. 2020. április 20-án napvilágot látott, hogy Kim Dzsong Ün szívműtéten esett át és súlyos állapotban van, és bár ezt meg nem nevezett kínai és dél-koreai hivatalnokok egybehangzóan cáfolták, felmerül a kérdés, mi történne, ha megromlott egészségi állapotából vagy egy esetleges halálesetből kifolyólag nem tudná tovább betölteni a vezetői posztot.

Forgatókönyvünk az alábbi: Kim utódja – húgával ápolt közeli viszonyból kiindulva – minden bizonnyal Kim Jo Dzsong lenne. Csang Szong Thek (장성택) esetét és kivégzését tekintve nagy valószínűséggel ezúttal nem kerülne sor „mentor” kinevezésére magas rangú pártkáderek személyében, legfeljebb Kim Jo Dzsong férje, az 1986-os születésű U In Hak (우인학) számíthatna valamilyen szerepkörre hitvese mellett. Az nem kérdéses, hogy amennyiben Kim Jo Dzsong kerülne hatalomra, Észak-Korea első női vezetője lenne. A kérdéses pont inkább, hogy milyen politikát folytatna? Erre a kérdésre korai lenne válaszolni, hiszen csak az elmúlt két évben lépett az észak-koreai politika színpadára, közleményt is csak múlt hónaptól kezdett el kiadni. Ha csak a közleményeket nézzük, egy Egyesült Államokkal szemben megfontoltan békülékeny, Dél-Koreával szemben szigorúbb politikusnak tűnik:

„(…) Hogyan lehet minden egyes kiköpdösött szava és megtett cselekedete ilyen konkrét és tökéletesen ostoba? Igazán sajnálatos hasonlat, de szokás mondani, hogy a riadt kutya még hangosabban ugat. Pont, mint valaki…”

– Kim Jo Dzsong, 2020. március 3. (KCNA)

A helyzet jól ábrázolja Észak-Korea változékony viszonyát Dél-Koreával szemben, hiszen az iménti idézet ugyanattól a politikustól származik, aki alig két éve kezet fogott Mun elnökkel a fenti képen. Nem érdemes vad spekulációkba bocsátkozni és arra számítani, hogy egy Kim Jo Dzsong-féle Észak-Korea politikája sokban eltérne Kim Dzsong Ün irányvonalától, már csak azért sem, mert közvetlenül tőle tanul, ahogyan Kim Dzsong Ün is az apjától, Kim Dzsong Iltől. Nem tartható valószínűsíthetőnek az sem, hogy Kim húga feltétel nélkül, önkéntesen lemondana állama atomfegyvereiről, amelyek birtokában a mindenkori észak-koreai elit az állam szuverenitásának zálogát látja. Nem szabad engedni az illúzióknak, amennyiben új vezetője is lesz Észak-Koreának, szinte esélytelen, hogy önként, feltételek nélkül fel fogják adni nukleáris ambícióikat.

Források: NKLW, DongA, NBC News, Yonhap News, DailyNK, BBC, TV Chosun, 한국경제.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük