Kim Dzsong Ün nyíltan szembement a saját szabályaival a Pektu-hegy megmászásakor

Észak-koreai menekültek kritizálták Kim Dzsong Ün luxussal telített hegymászását.

A Rodong Sinmunban publikált, az észak-koreai vezetőt ábrázoló képeket bírálták, melyeken épp a Pektu-hegyet (백두산) mássza meg, mert megtestesítik az észak-koreai személyi kultusz valóságát és visszásságait.

Egy December 4-én, 70 képpel publikált anyagban a Rodong Sinmun közölte, hogy Kim Dzsong Ün, Ri Szol Dzsu(리설주) és több tábornok kíséretében Miryongban túrázott, a Pektu-hegyen,dicsérve a tájat, és Kim költőien közölte, minél többször jön ide, annál inkább megindítja a forradalom szellemisége.

Azonban a DailyNK által megkérdezett menekültek szerint Kim túrája mást jelent az átlagos észak-koreaiaknak.

Különösen a túra luxusjellegét emelték ki, ami a legtöbb északinak elképzelhetetlen.

Dzsong Ün és felesége fehér lovon lovagoltak, a kíséretük szürkéken. Az átlagos észak-koreaiaknak gyalog kellene megmászniuk a hegyet, ez arra szolgál, hogy „átélhessék a nehézségeket, melyeket Kim Ir Szen forradalmi csapatának is kellett”.

Ezenkívül Kim és csapata mind esőcsizmát viseltek, amit az észak-koreaiak nem tehetnek meg, mert sokat kell gyalogolniuk.

Bár a hatóságok az „ellenállás” és „forradalom” szellemiségét hangsúlyozzák, a bajtársiasságot, és a nehézségekkel szembeszállást, ezek egyike sem volt megtalálható Kim hegymászása során.

Kim lova szintén gazdagon díszített volt, aranyozott nyereggel. Ilyen még Kim Dzsong Il ideje alatt sem volt, és a menekültek szerint közel sem szimbolizálja a forradalom nehézségét.

Az egyik fényképen az is látható, hogy az ösvényt gondosan kitisztították számára. Hasonloképp, mint mikor Kim helyszíni útmutatásra megy valahová, mindig lemosatják vízzel az utakat.

Ami azonban a leginkább felingerelte a menekülteket, az az a kép melyen Kim és a felesége, Szol Dzsu melegedtek a tábortűznél. Átlagemberek nem is álmodhatnának erről, a hegyen ugyanis tilos tüzet gyújtani,még túravezetőknek és környékbelieknek is.

Kim valószínűleg a feleségének gyújtotta a tüzet, hogy megmutassa az emberi oldalát, de ezzel inkább csak foltot ejtett a saját „hibátlan vezető” imázsán.

Forrás: DailyNK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük