Így éltem meg az Élősködőket

Hatással volt rám, hisz cikket írok róla. Sem filmkritikus, sem filmesztéta nem vagyok, de egy laikus szemével erről írnom kell!

FIGYELEM: A TOVÁBBIAKBAN SZÓ ESIK A TÖRTÉNETSZÁLRÓL (a végkimeneteléről azonban nem)

A történet központi szereplői a Kim család négy tagja. A családtagok az „élősködők” mintapéldájának is nevezhetőek: egy kis, pinceszerű lakásban élnek, mások Wi-Fi hálózatát igyekeznek ingyenesen használni, a családi vacsorákon pedig folyamatosan a pénzszerzés lehetőségéről társalognak. Egy szerencsés kimenetel folytán a család fiú tagja egy hamisított egyetemi bizonyítvánnyal a jómódú Pak család tinédzser lányának magántanára lesz, de később az egész Kim család ugyanott köt ki: a lány gyermek terapeutaként, a családapa sofőrként, a családanya pedig házvezetőnőként kezd dolgozni a Pak család házában, természetesen anélkül, hogy a családi kapcsolódást elárulnák a munkaadóknak.

5da892c6045a310cc3353de6.jpg
Fotó: Insider.com

A Kim család nyeresége azonban mások vesztesége: a régi házvezetőnő egy tévedés következtében kerül el a háztól, ezt viszont nem hagyhatja annyiban, ugyanis a pincében egy mindenki számára sokkoló titkot őriz.

Az alkotás erős társadalomkritikát hordoz magában, ugyanis a csoportok különböző embertípusokat ábrázolnak. A Kim család szimbolizálja azt a közeget, ahol a pénzszerzés és a meggazdagodás elérése érdekében bármilyen erkölcsi normát át lehet hágni, míg a Pak család tagjai naivak, felületesek, a valóságtól elrugaszkodott előkelőséget mutatnak – figyeljük az Egyesült Államok iránti aránytalan szenvedélyüket –, és még a legtragikusabb helyzetben is a külsőségek kontrollja alatt állnak – gondoljunk a cégvezető családapa reakciójára a szagok kapcsán a film egyik utolsó jelenetében. Meg kell említeni a korábbi házvezetőnőt és annak férjét is, akik az anyagi nehézségek okozataként gyakorlatilag szintén élősködőkhöz hasonló sorsra jutottak, megfosztva józan ítélőképességüktől.

A társadalmi különbségek sokkal többről szólnak a pénznél: az öltözködés, a beszéd, az illatok mind-mind gátakat szabnak a film szereplői között.

parasite_1_cj-entertainment-cr.jpg
Fotó: Hollywood News

Ennek ellenére az összes csoport esetében szemmel láthatóak az erények is: a Kim család tagjai egymás felé szeretettel fordulnak, gyakorlatilag egy szerető családként funkcionálva, míg a Pak család naivitása inkább egy pozitív tudatlanságot és bizalmat jelent. A Pak család lány tagja a kedves, gyorsan szerelembe eső, de energiától és szenvedélytől mentes lány szimbóluma, míg a legkisebb fiú a maga fura viselkedésével, de zsenialitásával egyaránt központi szerepet játszik az események végbemenetelét illetően. A régi házvezetőnő és férje a beletörődő, saját emberi sorsukat elfogadó személyek típusai.

Bong Joon-ho rendező tökéletes harmóniát tudott elérni: az Élősködők egy mozis este izgalmas és humoros két órája, de ennél jóval több is.

A megjelenő rengeteg szimbólum – többek között a Kim család családfőjének csótányként való megnevezése, illetve a csótányéhoz hasonló sikeres menekülés rövid története –, az érzelmek mélysége, illetve a nézőkben is előidézett szorongás és aggodalom hozzájárul ahhoz, hogy a filmről ne csak két órát, hanem akár napokat is elmélkedjünk.

Parasite-Cannes-8.jpg
Fotó: GQ 

Arany Pálma győzelem, három Golden Globe-díj jelölés, Dél-Korea által delegált alkotás a 92. Oscar-gálára: a rendező elmondása alapján csak a társadalmi valóságot adja a nézőknek, és a szomorú igazság, hogy ezt sikerül is neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük