Mjongdong katedrális – Korea 365

Kim János sorozatának legújabb epizódjában a Szöulban található központi székesegyház (Mjongdong, Myeongdong, 명동) kerül bemutatásra.

Ha külföldön él az ember, sokszor önmagát keresi, próbálja önmagát elhelyezni, pozíciónálni egy idegen kultúrában. Azt hiszem az ilyesfajta aktivitás Szöulban, Dél-Koreában nagyobb valószínűséggel előfordulhat, hisz Dél-Korea nagyban más, mint Európa. Sokak számára az önkeresés az otthonról hozott értékek és kultura felé való visszafordulásban nyilvánul meg. 

IMG_7250_20150916_janos_kim

Ilyen típusú önkeresés és visszafordulás a koreai életemben nem igazán volt jellemző, inkább csak a gyökereimre erősen emlkékeztető heyek, pillanatok voltak. Talán ez annak is köszönhető, hogy több országban, illetve multikulturális közegben éltem Szöulba költözésem előtt.

Szöul szívében, a turisták által közkedvelt piac és vásárló utcái mellett, a Nam-hegy (Namsan, 남산) lábánál húzódik meg az egyedi koreai gótikus Mjongdong Székesegyház. A magas tornyú templom a felhőkarcolók rengetegében észrevétlenül állít emléket a római katolikus egyház születésének Koreában. A templom építése 1894-ben kezdődött, 1898. május 29-én a székesegyház szentelésén pedig a Szűzanyát tették meg védőszentjévé. Számos mártír maradványit őrzi a Székesegyház kriptája. 

IMG_7253_20150916_janos_kim.jpg

A felszabadítási napján, 1945-ben a Székesegyház neve Mjongdongra változott. Az 1970-es és 1980-as években a Székesegyház a demokratikus mozgalom központjává vált Koreában, és fontos szerepet játszott az emberi jogok bővítésében. Bár nem vagyok benne biztos, hogy történelmi összefüggéseknek köszönhetően, de a templom közvetlen közelében található a Koreai emberi jogok irodája is. 

IMG_7262_20150916_janos_kim.jpg

Minden alkalommal, amikor a Székesegyház előtt elsétálok, erős emlékezés ragad magával, hogy hol és milyen közegben nőttem fel. Koreában idegenként ha nem is keresem tudatosan önmagamat, de mindig vannak helyek, amelyek eszembe juttatják, hogy honnan-hová tartok. Szöulba utazóknak jó szivvel ajánlom a Székesegyházba való ellátogatást, hisz nemcsak egy csodálatos történelmi építmény, hanem egy kultúrák közti közösségi tér, ahol az ember mindig békét talál. 

IMG_7282_20150916_janos_kim.jpg

Kim János

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük