Nincs jele újabb észak-koreai atomkísérletnek

Bár a váratlanul idő előtt lezárt második amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó óta eltelt két hét, és felmerült a gyanú, hogy Észak-Korea visszatérhet atomprogramjához, amerikai elemzők szerint nincs erre utaló jel.

A 38 North műholdfelvételek elemzése alapján jelentette be, hogy nem lát arra mutató jelet, hogy a KNDK üzemeltetné a Njongbjon megyében (Észak-Phjongan tartomány) található nukleáris létesítményét, vagy a Kildzsu megyében (Észak-Hamgjong tartomány) található Punggje-ri atomfegyverkísérleti telepét.

8446070-3x2-xlarge
(Via Damir Sagolj/Reuters)

Mint azt a 38 North kifejtette, az elemzések szerint az sem egyértelműen kimutatható, hogy a njongbjoni 5 Megawattos atomerőmű működésben van-e, ugyanakkor megállapítható, hogy iszapolási munkálatok vannak folyamatban az atomerőmű mellett található Kurjong folyó medre mentén.

Mint ismeretes, az ENSZ BT március 12-én jelentette be, hogy a KNDK atomprogramja feltehetőleg folytatódik, miután a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség aktivitást észlelt a njongbjoni urániumdúsító létesítmény környékén.

Forrás: Yonhap News

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük