Észak-koreai dezertőrök kínai katonákkal lövöldöznek Csilinben

Az észak-kínai Csilin tartomány rendőrsége hajtóvadászatot folytat három észak-koreai katona ellen, akik megszöktek az egységükből, majd átkeltek Kínába és fosztogatni kezdtek, mondták mindkét országbeli források.

Ők hárman egy öt emberből álló csoport részei voltak, mely az észak-koreai Rjanggang-tartományból (량강도) kelt át a kínai Csilin tartománybeli Csangpaj Koreai Autonóm megyébe vasárnap, majd néhány napig tartó fegyveres rablásba kezdtek. Csütörtökön kínai rendőrök vették körbe az északi dezertőröket, tűzpárbaj tört ki, melyben két kínai rendőr megsérült, két dezertőrt Csangpaj Malugou körzetében fogtak el.

Egy helyi hotel munkatársa szerint riasztást adtak ki a helyi lakosoknak, hogy maradjanak éberek és ne menjenek ki éjszaka, amíg a másik hármat nem sikerül elfogni.

„Nem tudtuk, hogy észak-koreai katonák léptek be a területünkre, amíg értesítést nem kaptunk a közbiztonsági irodától 5 napja. Azt mondták, 4 vagy 5 koreai jött át és közölték, hogy maradjunk éberek” – mondta a hotel dolgozója, aki nem akarta, hogy felfedjék a kilétét, mivel a kínai hatóságok az ilyen ügyeket titoktartással kezelik.

„Nem volt semmiféle probléma a hotelben, de nem garantálhatjuk a biztonságunkat, ezért nem járunk ki éjszaka” – mondta a dolgozó. 
A rjanggangi forrás szerint öten megszöktek a 47. Gyalogos Mesterlövész Egységből és aközött a néhány tucat katona közt voltak, akik nemrégiben dezertáltak. 

„A hjeszani (혜산) katonai rendőrség és állambiztonság szerint 44 katona dezertált katonai egységekből július 27-ig” – mondta a Szabad Ázsia Rádió koreai forrása.

Egy második észak-koreai forrás Csangpajban egy kissé másképpen számolt be az eseményekről, mondván, hogy néhány dezertőr meggyilkolt egy idős párt szerdán, de a két elfogott dezertőr nem vett részt a gyilkosságban.

„Az észak-koreaiak által elkövetett gyilkosság 27-én hajnalban történt egy félreeső házban.” – mondta a Rádió forrása. Ugyanő mondta, hogy az öt katona egy kiképzőküldetés alatt dezertált és hogy csak a vezetőnek volt fegyvere.

Kína az üggyel kapcsolatban titoktartást rendelt el, mint minden, Észak-Koreával való viszonyát illető ügyben.

Forrás: RFA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük